Moje obhliadky (0)

Realitný podvod

 

 

Hľadáte svoj vysnívaný byt, dom, pozemok, alebo len chcete niečo kúpiť za skvelú cenu. Asi už málokto z nás si svoj inzerát vyvesí v supermarkete na nástenku. Všetci vieme, že najľahšie niečo nájdeme na internete.

 

Spravíte si inzerát, zavesíte ho na nejaký online portál a už ostáva len čakať, kedy sa Vám niekto ozve. Znie to jednoducho a bezstarostne. Svojim spôsobom to aj také naozaj je. Málokto si ale uvedomuje, že sa s tým spája aj nejaké to riziko. Obeťami sa najčastejšie stávajú ľudia, ktorí s takýmito vecami nemajú skúsenosti, sú dôverčiví a unáhlení.

 

Konečne sa niekto ozve. Pošle mail alebo zavolá. Má pre Vás presne to, čo hľadáte, za priam neuveriteľnú cenu. Ale predsa to má len háčik. Ponuka je časovo obmedzená a preto je potrebné poslať zálohu čím skôr, inak o tú skvelú ponuku prídete. To je prvý podnet na obavy. Možno si poviete, že na niečo také nikto nemôže naletieť. Poslať peniaze za niečo, čo ani nevidel, niekomu, s kým sa ani nestretol, ale on si povedal, že takáto ponuka sa len tak nevidí. Na mail vám príde zmluva. Vo všetkom tom zhone ju vyplníte v domnienke, že ak sa niečo pokašle, tak ste chránený zmluvou. Pošlete peniaze a je to. Na druhý deň by ste sa mali ísť pozrieť na to, čo ste si zarezervovali… Ale nie je to tak úplne pravda.

 

Podvod ako vyšitý. Jedného dňa nám do firmy zavolal istý pán, požadoval odstúpiť od zmluvy a chcel vrátiť svoje peniaze. V domnienke, že sa jedná o omyl, sme na to zabudli. Na ďalší deň ale volali ďalší ľudia s rovnakým problémom. Tu už niečo nesedí, vraveli sme si. Po niekoľkých otázkach to bolo jasné. Niekto ukradol identitu našej firmy. Zneužil všetky údaje, ktoré sú voľne dostupné na našej webovej stránke. Jediné, čo nesedelo, bolo telefónne číslo a číslo bankového účtu. Samozrejme potom, ako ich falošný maklér začal ignorovať, nedvíhať telefón a neodpisovať na maily, začali ľudia hľadať kontakt na webe. Niektorí boli natoľko obozretní, že si tieto údaje skontrolovali ešte pred poslaním zálohy, ale bohužiaľ, vo väčšine prípadov sa ľudia ozývali až po zaslaní peňazí.

 

Presne to by mal byť prvý krok pri každom podobnom jednaní. Overiť si údaje. Ďalšia podstatná vec je vidieť, čo vlastne kupujete - hlavne z dôvodu, aby ste si mohli overiť stav ponúkanej nehnuteľnosti. Profesionálny realitný maklér Vám je vždy ústretový pri dohadovaní obhliadky a určite Vás nebude tlačiť do kúpy, ani do urýchleného posielania peňazí pri akomkoľvek druhu nehnuteľnosti.

 

Veríme, že Vás článok zaujal a možno aj trošku varoval, aby ste boli viac obozretní a neverili každému, kto príde s výhodným obchodom a dopredu sa tak vyvarovali nepríjemnostiam, ktoré to so sebou obnáša.

 

 




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM