Moje obhliadky (0)

Ako zistiť všetky dlhy viazané na nehnuteľnosť?

Pri kúpe nehnuteľnosti je vždy dobrým znamením, keď je list vlastníctva „čistý“, bez tiarch a poznámok. Ale aj v takom prípade je vždy dobré si to preveriť. Ide predsa o veľkú investíciu a určite by Vás nepotešilo, keby ste sa po čase dozvedeli, že ste spolu s nehnuteľnosťou nadobudli aj nejaké tie dlhy.

 

Ak sa pýtate, či realitná kancelária alebo banka preveruje právne pozadie nehnuteľnosti odpoveď je: nie. Realitné kancelárie ani nemusia, nevyplýva im to zo žiadnych právnych predpisov a banky to nezaujíma, nehnuteľnosť je Vaša a to im na poskytnutie úveru stačí. Ak však máte dobrého realitného makléra preverenie listu vlastníctva je samozrejmosťou a ak ho požiadate o preverenie aj ostatných právnych skutočností za prípadnú odmenu, určite s tým nebude mať problém.

 

Otázkou je, kde začať. Ak sme sa do tohto procesu pustili sami, prvým krokom je preveriť list vlastníctva na katastri nehnuteľnosti. V prípade, že sme nič nenašli, čo je veľmi, ale naozaj veľmi dobrým znamením a môžeme si trochu vydýchnuť, ďalším krokom by mala byť návšteva sociálnej a zdravotnej poisťovne, daňového úradu a tiež súdu, kde môžu ešte len ležať doposiaľ nepripísané dlhy. Určite nebude na škodu pozrieť si bankový a nebankový register a centrálny register dlžníkov (www.registerdlznikov.sk), ktorý toho môže veľa prezradiť. Zisťovanie Vám určite uľahčí súhlas predávajúceho, najlepšie jeho splnomocnenie na zisťovanie týchto informácií.

 

V prípade, že ste sa rozhodli kúpiť nehnuteľnosť zasiahnutú exekúciou, najpresnejšie informácie získate priamo od vymáhajúceho exekútora. Jeho totožnosť je zvyčajne uvedená na liste vlastníctva aj s číslom exekúcie. Najlepšia pre Vás bude aj tak spolupráca s predávajúcim.

 

Ak sa do toho pustíte, pripravte sa na to, že obehnutie všetkých úradov je náročný a často frustrujúci proces, ale vždy je lepšie si všetko preveriť, ako byť časom nemilo prekvapený. A tiež je tu vždy možnosť urobiť platbu po prepise nehnuteľnosti na Vaše meno, alebo využiť notársku úschovu, kde sú Vaše peniaze v bezpečí.




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM